A la caída de la tarde del 29 de septiembre del año 2008 de la era común, comienza el primer día del mes hebreo de tishré del año 5769 de la era de la creación, primera de las jornadas en que se celebra el Rosh hashshaná, el Año Nuevo judío.

Los dos símbolos más extendidos con los que se felicita el año nuevo judío son una manzana, bañada en miel y el cuerno, el shofar, que anuncia la llegada del año nuevo y que se toca al principio del año y al principio de cada mes, salvo que la fiesta caiga en sábado. Algún día tendré que explicaros (y explicarme) el origen de este símbolo de la manzana y la miel. De momento, dejémonos llevar por la dulzura. El caso es que este año que acaba, el 5768, año de mudanzas, de sorpresas y de incertidumbres, ha tenido algún momento luminoso.

Y el caso es que a mí me gusta la orxata. De hecho, me encanta. Y mejor granizada con fartons, como nos daba l’agüela Amparo para el berenar.

Todo momento luminoso, de revelación, puede tener muchas causas. Ya lo explicó Proust, con su té y su magdalena. Yo, últimamente, he tenido algunos momentos luminosos, spettacolari, en Roma. Todo empezó, más o menos, con un puñado de chufas, tan bien contadas desde Roma que le daban a uno ganas de ir:

Un dia estava a una botiga al centre, propet de Campo de’ Fiori, comprant-me un jersei i l’amo de la botiga em va preguntar si era espanyola i si era de prop de València. Em vaig quedar parada perquè normalment no em pillen l’accent i, sobretot, mai amb aquesta exactitud geogràfica, li vaig preguntar com havia endevinat d’on venia i em va dir que no ho havia endevinat, que m’ho preguntava perquè em volia demanar un favor molt gran. Li vaig dir que si podia que clar que sí i aleshores em va explicar una història: Ell és jueu (molts amos de botigues de roba ho són) i va arribar de Líbia als anys 60, ja vaig parlar dels jueus de Líbia que viuen a Roma en un altre apunt. Em va explicar que a cap d’any, Rosh Hashanah, en el segón dia de celebració, és costum menjar coses dolces i bones com a auguri i celebració de dolçor pel nou any que comença. Cada tradició té uns aliments especials per aquesta celebració, que, a banda de l’auguri d’un bon any té també un significat d’oferir a Déu, i a les persones estimades, les primícies, fruits nous i bons… Resulta que els jueus a Líbia, celebraven aquesta festa també menjant xufes i van haver d’abandonar el costum en deixar el país. Ell, fa uns anys, en un viatge a València va veure xufes al mercat central i no s’ho podia creure, pensava que era una cosa que només es podia trobar a Líbia, així que en va comprar moltes i va preparar bossetes amb unes quantes xufes i en la següent celebració de cap d’any en va repartir entre els membres de la comunitat vinguts de Líbia, que les van rebre emocionats i sorpresos, ja que feia quasi quaranta anys que no en veien i no podien menjar-les per celebrar el nou any. Tot això m’ho explicava emocionat, amb una emoció que em va transmetre. El favor que em volia demanar era si li podia portar xufes quan anara a València, i, òbviament, li vaig dir que sí.

Marieta, El meu país d’Itàlia, 31 de marzo de 2008.

[Internostrum, sistema de traducción automática catalán-castellano, castellano-catalán].

La emoción es siempre una inesperada casualidad compartida. Y un trozo de felicidad ofrecida y aceptada.

Feliz año nuevo a todos y que sea por muchos años.

PD: ¿Quizá esta reflexión le podría llegar por esos puentes insospechados de la red (la rete non isola affatto dal mondo reale, anzi unisce, collega, crea ponti, spunti per arricchirsi) a cierta dama Meghnagi, de los Meghnagi tripolitanos de Roma de toda la vida? Gràcies.